Ποιοί είμαστε

Ποιοί είμαστε

Το MEDIA LITERACY INSTITUTE (MLI) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2017 υπό την Ελληνική Νομοθεσία. Σκοπός του είναι η προώθηση και διάδοση των εννοιών που συνιστούν το πεδίο της “παιδείας στα μέσα” (media literacy) (ή “γραμματισμού στα μέσα”) στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς και στόχος του να κινητοποιήσει τους Έλληνες πολίτες να γνωρίσουν και να εκπαιδευτούν σε θέματα παιδείας στα μέσα. Το όραμα του Ινστιτούτου είναι να ενημερώσει για το υφιστάμενο εννοιολογικό, θεωρητικό, κανονιστικό και πρακτικό πλαίσιο και τις έννοιες της παιδείας στα μέσα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα, καθώς και να παρέχει ευκαιρίες στους πολίτες να εξοικειωθούν με τις συναφείς πληροφορίες, δεξιότητες, εργαλεία και μέσα και να εμπλακούν σε σχετικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, το MEDIA LITERACY INSTITUTE, σύμφωνα με το καταστατικό ίδρυσής του, υποστηρίζει την ιδέα ότι η δημοκρατία απαιτεί καλά ενημερωμένους πολίτες και ότι η παιδεία στα μέσα επικοινωνίας είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για την καταπολέμηση της μεροληψίας και της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, για την προώθηση του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών να αλληλεπιδρούν με/στα μέσα επικοινωνίας με επίγνωση των πράξεών τους, για την κριτκή πρόσληψη του περιεχομένου που μεταδίδεται στα μέσα επικοινωνίας, και για την ανάπτυξη της ικανότητας διερεύνησης των πηγών, τους δημιουργών και των σκοπών οποιουδήποτε περιεχομένου, διακρίνουν τις πληροφορίες από την προπαγάνδα. Σε αυτό το πλαίσιο, το MLI προάγει τις έννοιες της ειδησεογραφικής παιδείας (News Literacy), τονίζοντας την αναγκαιότητα της κριτικής σκέψης κατά την πρόσληψη πληροφοριών από οποιανδήποτε πηγή, και παρέχει τις γνώσεις και για το πώς κατασκευάζονται και χρησιμοποιούνται τα πολυμεσικά μηνύματα.

Το MLI επικεντρώνεται στο online αλλά και στο έντυπο περιεχόμενο, στο περιεχόμενο που διακινείται σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε κάθε είδους δημόσιες και συχνά χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες επικοινωνίας των χρηστών, καθώς και σε πληροφορίες από διάφορες πηγές. Στόχος του είναι να ενδυναμώσει τους αναγνώστες για να κρίνουν και να ελέγχουν τις πηγές τους, ώστε να μπορούν να δικρίνουν τις ειδήσεις από την παραπληροφόρηση, το μεροληπτικό περιεχόμενο ή την προπαγάνδα.

ON BOARD

Σίσσυ Αλωνιστιώτου: director

Η Σίσσυ Αλωνιστιώτου είναι πολιτικός επιστήμων και δημοσιογράφος. Εχει ασκήσει τη δημοσιογραφία ως σχολιογράφος επικαιρότητας, columnist και ερευνητική δημοσιογράφος. Εχει μακρά εμπειρία στη δημιουργία και τη διεύθυνση περιοδικών εβδομαδιαίων και μηνιαίων σε ελληνικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, με περιεχόμενο ευρύτερα πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό. Ως αρχισυντάκτης και διευθύντρια απέκτησε πολύτιμη εμπειρία στη διοίκηση ικανών και έμπειρων δημοσιογραφικών ομάδων. (ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, ΕΨΙΛΟΝ  της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, Gourmet το πρώτο περιοδικό πολιτισμού της γαστρονομίας και το γυναικείο περιοδικό W/E των εκδόσεων Χ.Κ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ).  Από το 2012 εστίασε την δουλειά της σε ζητήματα που αφορούν την λειτουργία των ΜΜΕ και την πρόσληψη των ειδήσεων από τους αναγνώστες (News Literacy) και το 2014 δημιούργησε το δημοσιογραφικό εγχείρημα Journalists About Journalism με δημοσιεύσεις στο jaj.gr ενώ παράλληλα συνέχισε την γενική της αρθογραφία στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής. Από το 2016 διευθύνει το Media Literacy Institute, το μοναδικό οργανισμό στην Ελλάδα που προωθεί ζητήματα παιδείας στα μέσα επικοινωνίας. Είναι τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ.

e-mail: salonistiotou[@]gmail.com

Κατερίνα Χρυσανθοπούλου: Managing Partner

Η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου είναι Συγγραφέας και Διερμηνέας με σπουδές Πληροφορικής, Αγγλικής Φιλολογίας και Ψυχοθεραπείας και μεταπτυχιακό τίτλο στις Γνωσιοεπιστήμες, με ερευνητικά ενδιαφέροντα την πρόσληψη και κατανόηση κειμένου, τον λειτουργικό γραμματισμό και την οπτικοποίηση του γραπτού λόγου. Έχει ιδρύσει την μεταφραστική εταιρία www.planitas.gr, έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα και μελέτες και συντονίζει εργαστήρια γραφής στο Κολέγιο Αθηνών. Είναι ιδρυτικό μέλος στο Media Literacy Institute, το μοναδικό οργανισμό στην Ελλάδα που προωθεί ζητήματα παιδείας στα μέσα επικοινωνίας

e-mail: katchr[@]gmail.com