ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Είμαστε επαγγελματίες δημοσιογράφοι και ερευνητές στον ευρύτερο τομέα της Επικοινωνίας. Σκοπός μας είναι να συμμετάσχουμε στην πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική πρόοδο της χώρας μας με τα εργαλεία μας, μέσα στο πλαίσιο της δουλειάς μας. Θεωρούμε ύψιστη τη συμβολή της πληροφόρησης, της επικοινωνίας γενικότερα και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ειδικά, στη προάσπιση των βασικών αρχών των δημοκρατικών διαδικασιών, με σεβασμό στο δικαίωμα πρόσβασης όλων στην αξιόπιστη πληροφορία.

Μανιφέστο

Αναγνωρίζουμε τους επαγγελματίες της επικοινωνίας και κυρίως τους δημοσιογράφους ως λειτουργούς, ως μια δύναμη ελέγχου και διαμεσολάβησης της πληροφορίας και τους πολίτες ως ισότιμους εταίρους στη διεκδίκηση της αξιόπιστης ενημέρωσης. Θεωρούμε ότι ο ρόλος όλων είναι καθοριστικός και εξίσου σημαντικός για την ευημερία και την εύρυθμη λειτουργία της χώρας, για τη δικαιοσύνη, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την κοινή πρόοδο των ανθρώπων.

Αξιολογούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα εξέλιξης των κοινωνιών την παιδεία στα μέσα (media literacy),δηλαδή την εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τη λειτουργία, το περιεχόμενο, την αξία, τα εργαλεία των μέσων, αλλά και οποιουδήποτε «παρέχει πληροφορία» και είναι σε θέση να επηρεάζει ατομικές και συλλογικές αποφάσεις. Θεωρούμε ότι αυτού του είδους η παιδεία μειώνει τη δύναμη των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων ανοίγοντας το δρόμο για την ουσιαστική και κριτική αξιολόγηση των πληροφοριών, άρα συμβάλλει στη δυνατότητα ελέγχου της αξιοπιστίας, της ποιότητας, αλλά και της «πρόθεσης», του σκοπού για τον οποίο μεταδίδεται κάθε πληροφορία.

Θεωρούμε ότι το συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο των ΜΜΕ παγκοσμίως διαμορφώνει νέες σημασίες για την ουσία της επικοινωνίας στον 21ο αιώνα. Θέλουμε να συμμετάσχουμε ως επαγγελματίες αλλά και ως ενεργά και δημιουργικά μέλη της παγκόσμιας κοινότητας/κοινωνίας στην αναζήτηση, την αξιολόγηση, τον επαναπροσδιορισμό των παλαιών, αλλά και στη διαμόρφωση των νέων αξιών που συνθέτουν τη σημασία της επικοινωνίας και της πληροφόρησης.

Στόχοι

  1. Συμβολή στην ανάπτυξη της ερευνητικής δημοσιογραφίαςστην Ελλάδα μέσω της προβολής σημαντικών ή και βραβευμένων ερευνών, παρέχοντας κάθε δυνατή πληροφορία ως προς τους ερευνητές δημοσιογράφους, τις πηγές και τα μέσα διεξαγωγής της έρευνας. Θεωρούμε ότι αυτή η προβολή θα εμπνεύσει νέους δημοσιογράφους και θα προσανατολίσει το κοινό προς την διαμόρφωση ουσιαστικών απαιτήσεων στον τομέα της ενημέρωσης.
  2. Κινητοποίηση των αναγνωστών ώστε να αναπτύξουν ικανότητα αξιολόγησης των ειδήσεων σε εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, ώστε να μάθουν να ερευνούν τις πηγές, τα επιχειρήματα και τις προθέσεις του περιεχομένου που διαβάζουν σε έντυπα και online μέσα πληροφόρησης και να εντοπίζουν τις περιπτώσεις πιθανών ψευδών ειδήσεων (fake news).
  3. Διερεύνηση περιπτώσεων παραπληροφόρησης, στοχευμένου περιεχομένου και προπαγάνδας και καθοδήγηση των αναγνωστών για τον εντοπισμό ενδείξεων συναφών φαινομένων στα μέσα ενημέρωσης.
  4. Προώθηση της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας (media literacy), η οποία ορίζεται ως η δυνατότητα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση, να κατανοούν, να αναλύουν, να αξιολογούν και να δημιουργούν υπεύθυνα το δικό τους περιεχόμενο σε ποικίλα μέσα επικοινωνίας, πληροφόρησης και ενημέρωσης.
  5. Συμβολή στην δημιουργία ενός πλαισίου επιμόρφωσης, ενημέρωσης και εξοικείωσης των πολιτών σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στην εποχή μας, τη λειτουργία αλλά και τις μεθόδους πρόσληψης, κατανόησης, αξιολόγησης, κριτικής χρήσης και δημιουργίας των μηνυμάτων τους (news literacy).
  6. Συμμετοχή και ανάδειξη των προβληματισμών και των ηθικών ζητημάτων που ανακύπτουν κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
  7. Ενημέρωση σχετικά με την άσκηση της δημοσιογραφίας σε πανεπιστήμια, διεθνή Fora, δημοσιογραφικές οργανώσεις και συνέδρια.
  8. Προβολή των απόψεων ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, επιστημόνων, ερευνητών και ειδημόνων σχετικά με κάθε είδους ζήτημα που άπτεται της δημοσιογραφίας και ευρύτερα της επικοινωνίας, της ενημέρωσης και της πληροφόρησης.

email: jaj@jaj.gr

JaJ Social Hub
facebook logo twitter logo 

 

Σίσσυ Αλωνιστιώτου
Director, founder

Πολιτικός επιστήμων και δημοσιογράφος. Σπούδασε πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη (Paris I). Έχει ασκήσει τη δημοσιογραφία ως σχολιογράφος επικαιρότητας, columnist και ως ερευνητική δημοσιογράφος. Έχει μακρά εμπειρία στη δημιουργία και τη διεύθυνση περιοδικών εβδομαδιαίων και μηνιαίων σε ελληνικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, με περιεχόμενο ευρύτερα πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό. Ως αρχισυντάκτης και διευθύντρια απέκτησε πολύτιμη εμπειρία στη διοίκηση ικανών και έμπειρων δημοσιογραφικών ομάδων. Συμμετείχε στην ομάδα δημιουργίας του περιοδικού ΕΨΙΛΟΝ, οπότε και αποχώρησε από το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη για να ενταχθεί στη δημοσιογραφική ομάδα των εκδόσεων Χ.Κ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ. Παράλληλα (1989-1993) εργάστηκε ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στους ιδιωτικούς σταθμούς ραδιοφωνίας ΩΧ FM, SKY, ANTENNA. Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς 1987, δίδαξε Εργατικό Δίκαιο στις Σχολές Αστυνομίας. Από το 1991 έως το 2012 υπήρξε ανώτερο δημοσιογραφικό στέλεχος της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, αρχισυντάκτρια και στη συνέχεια διευθύντρια του περιοδικού ΕΨΙΛΟΝ καθώς και όλων των περιοδικών εκδόσεων της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας). Από το 2012 εστίασε τη δουλειά της σε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των ΜΜΕ και την πρόσληψη των ειδήσεων από τους αναγνώστες (News Literacy) και το 2014 δημιούργησε το δημοσιογραφικό εγχείρημα Journalists About Journalism με δημοσιεύσεις στο jaj.gr ενώ παράλληλα συνεχίζει τη γενική της αρθρογραφία στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής. Διευθύνει το News Literacy Center, τον μοναδικό οργανισμό στην Ελλάδα που προωθεί ζητήματα παιδείας στα μέσα επικοινωνίας.

email: jaj@jaj.gr   linkedin     Facebook       Twitter

STANDING EXECUTIVE BOARD

Dr. Νίκος Σ. Παναγιώτου, Scientific Adviser

Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Υπήρξε υπότροφος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών (Chevening Scholar of the Foreign and Commonwealth Office UK), υπότροφος της Google, των Πανεπιστημιών Universidade Fernando Pessoa (Πορτογαλία), RCAP Scholar του APU University (Ιαπωνία), του Beijing Foreign Studies University καθώς και διακρατικών υποτροφιών. Έχει σημαντικό ερευνητικό έργο, με το πλέον ξεχωριστό αυτό που χρηματοδοτεί η Google (Digital News Initiaves). Είναι επιστημονικά και οργανωτικά υπεύθυνος του Thessaloniki International Media Summer Academy, και κριτής στα περιοδικά: St. Antonys International Review Oxford University, στο MultiDisciplinary Scientific Journal of International Black Sea University, και στο Journal of Culture and Society. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε Διεθνή και Ελληνικά περιοδικά και επιθεωρήσεις καθώς και σε συλλογικούς τόμους, ενώ έχει συμμετάσχει σε Επιστημονικά Συνέδρια με ανακοινώσεις και εργασίες. Είναι μέλος του War and Media Network (2010-σήμερα).  E-mail: npanagiotou@jour.auth.gr, nikospanagiotou@gmail.com


Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης, Στρατιωτικός ε.α., Fact-Checker. Ιδρυτής του Greece Fact Check.

Πρώην μέλος της ομάδας και συνιδρυτής της εταιρίας “Ελληνικά Hoaxes”. Κάτοχος του πιστοποιητικού εξειδικευμένης επιμόρφωσης για το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο «Αμυντικός – Αστυνομικός Αναλυτής: Ηλεκτρονική Δημοσιογραφία Άμυνας και Ασφάλειας» και του «Κυβερνοέγκλημα και Κυβερνοασφάλεια». Έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα Distinguished Humphrey fellowship program: Media and Information, Bureau of Educational and Cultural Affairs of the U.S. Department of State.

Παρουσίασε masterclass στην υπηρεσία DG COMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τους τρόπους αναγνώρισης και καταπολέμησης των ψευδών ειδήσεων. Έχει προσκληθεί σε πολλά διεθνή συνέδρια για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων, όπως για παράδειγμα το συνέδριο Fact-Checking in EU, που διοργανώθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με σκοπό τον συντονισμό των ομάδων και οργανισμών που ελέγχουν τις ψευδείς ειδήσεις στην Ευρώπη, με απώτερο σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο θέμα της παραπληροφόρησης ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής, μεταξύ άλλων στα συνέδρια Global Fact 8, Global Fact 9, RightsCon 2022, EU Disinfo Lab 2022 κ. α., με θέμα την πρόληψη και καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και των απειλών εναντίον των ελεγκτών ειδήσεων. Έχει κάνει παρουσιάσεις και ομιλίες για το φαινόμενο της παραπληροφόρησης στην Ελλάδα και τις σχετικές υβριδικές απειλές, μεταξύ άλλων στο EU DisinfoLab 2022 Annual Conference. Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις για έργα κατά της παραπληροφόρησης. Υπήρξε υπεύθυνος επικοινωνίας με φορείς του εξωτερικού όπως το IFCN, το MLDI κ.α.

Συμμετείχε ως συγγραφέας για το κεφάλαιο με τίτλο “The Scourge of Fake News in Greece”, στην peer-reviewed έκδοση του European Integration and Democracy Series, που εκδίδεται από το Κέντρο Δημοκρατικών Σπουδών (CDDS) του Πανεπιστημίου Białystok στην Πολωνία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Vrije Universiteit Brussel του Βελγίου.

Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης.

email: sitistas@factchecker.gr


Γρηγόρης Πασχαλίδης,  Καθηγητής Πολιτισμικών Σπουδών στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ

Ο Γρηγόρης Πασχαλίδης είναι Καθηγητής Πολιτισμικών Σπουδών στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ, όπου διδάσκει από το 1996. Έχονταςσπουδές στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, η επιστημονική του δραστηριότητα είναι έντονα διεπιστημονική και προσανατολισμένη στην καινοτομία, πολυμορφία και συμπεριληπτικότητα ενός ευρέος φάσματος  δημόσιων πολιτικών και θεσμών (μέσων επικοινωνίας, εκπαίδευσης, μουσείων κλπ). Έχει ασχοληθεί με την αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων των ανθρωπιστικών σπουδών (λογοτεχνία, ιστορία), την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, την εισαγωγή του επικοινωνιακού και οπτικού γραμματισμού στην υποχρεωτική εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων,  το σχεδιασμό ή/και την αξιολόγηση πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών στα ΜΜΕ και τη Δημοσιογραφία. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας και εκδότης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού ανοικτής πρόσβασης Punctum. International Journal of Semiotics.

Το ερευνητικό, συγγραφικό και διδακτικό έργο του εντάσσεται στις εξής κύριες περιοχές:

  • Σπουδέςμέσων επικοινωνίας/δημοσιογραφίας: ιστορία και θεωρία των μέσων επικοινωνίας, γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας, οπτικά και οπτικο-ακουστικά μέσα/είδη (φωτοδημοσιογραφία, κινηματογράφος, τηλεόραση, ντοκιμαντέρ), ψηφιακά μέσα και δημοσιογραφία, ιστορία και κοινωνιολογία της δημοσιογραφίας
  • Σύγχρονος πολιτισμός: Πολιτισμικήθεωρία και πολιτική, πολιτιστικές ταυτότητες, είδη δημοφιλούς κουλτούρας, πολιτισμική διπλωματία
  • Οπτικές σπουδές: Οπτική σημειωτική και οπτική κοινωνιολογία, κυρίως στους τομείς της δημόσιας και της πολιτικής επικοινωνίας.

https://auth.academia.edu/GregoryPaschalidis


  TEAM

 

Image may contain: 2 people, people smiling, close-upΜαρία Κοζάκου, chief editor

H Μαρία Κοζάκου είναι Δημοσιογράφος με σπουδές στην Επικοινωνία και ΜΜΕ και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ποιοτική Δημοσιογραφία και τις Νέες Τεχνολογίες (Krems Donau Universitat, Αυστρία). Eίναι απόφοιτος του Hubert H. Humphrey Fellowship Program (Η Δημοκρατία στην ψηφιακή εποχή, University of Maryland, HΠΑ, 2019) με υποτροφία Fulbright. Σήμερα:

-είναι η Διευθύντρια Σύνταξης στο Journalists About Journalism, που ειδικεύεται στην Παιδεία στα ΜΜΕ (Media Literacy),

-διδάσκει Αρχές Ποιοτικής Δημοσιογραφίας σε ενήλικες και εφήβους σε ειδικά Masterclasses

-συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή fora για την παραπληροφόρηση

– επιμελείται και παρουσιάζει την καθημερινή, πρωινή εκπομπή “Transistor” στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Έχει εξειδικευθεί στο ραδιόφωνο σε μια πορεία που ξεκινά από το 1997, σε ιδιωτικά ραδιόφωνα και, από το 2001, στην ΕΡΤ. Kαι συνεχίζεται. Από την αρχή της “ψηφιακής εποχής” έχει εργαστεί ως συντάκτρια και αρχισυντάκτρια σε websites, όπως στα sites των ραδιοφώνων της ΕΡΤ, ως content manager ιστοσελίδων προσώπων και οργανισμώνΤαυτόχρονα γράφει σε περιοδικά, ειδικά έντυπα και εφημερίδες, όπως η Ισοτιμία, το Inside, το ΜΕΤΡΟ, το Office, η Αρχιτεκτονική, το πολιτιστικό περιοδικό ΘΕΑΤΗΣ, το πολιτικό περιοδικό ΚΡΑΜΑ. Παρακολουθεί διαχρονικά τις εξελίξεις περί την επικοινωνία και δημοσιογραφία, συμμετέχει σε σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την εκμάθηση των νέων δημοσιογραφικών εργαλείων, έχει μεγάλη εμπειρία σε project management και σχέσεις μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών, διδάσκει δημοσιογραφία και ΜΜΕ με εξειδίκευση στο ραδιόφωνο σε σεμινάρια και σχολές, αρθρογραφεί για τα τρέχοντα φαινόμενα επικοινωνίας και κυρίως τη σχέση των δημόσιων ΜΜΕ με τη Δημοκρατία, αγαπάει τη θάλασσα, τα gadgets και τα σκυλάκια. Συχνά δίνει τη φωνή της σε διαφημιστικά, trailers και αφηγήσεις, περιγράφει τη Eurovision για την τηλεόραση της ΕΡΤ και άλλα events κυρίως με πολιτιστικό ενδιαφέρον (Μέγαρο Μουσικής, Πολιτιστική Ολυμπιάδα κλπ)

mariakozakou.com


 

 

 

Βασίλης Νέδος, responsible for International Programs for Media Literacy Institute & jaj

Γεννήθηκε το 1977, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Ιστορικός με ειδίκευση στην Ευρωπαϊκή ιστορία σπούδασε στο ΕΚΠΑ και στο ΕΑΠ (BA, Mphil). Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ (2000-2008) και από το 2008 εργάζεται στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στους τομείς Διπλωματίας και Αμυνας   (http://www.kathimerini.gr/security-bulletin). Υπήρξε σχολιαστής στον τηλεοπτικό σταθμό Action24και μέχρι σήμερα σχολιάζει και παρουσιάζει θέματα των ειδικοτήτων του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Αρθρογραφεί στην Εσθονική εφημερίδα Post Imees.


         Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, Senior editor – Russia expert

Ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φιλοσοφία στο τότε Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου (Ουκρανία) της ΕΣΣΔ, όπου και εκπόνησε τη διατριβή του για τον τίτλο του Μαΐστρου των Τεχνών. Στη συνέχεια σπούδασε Θεολογία στο ΑΠΘ. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην ιδιωτική Τεχνική Εκπαίδευση και στην Επαγγελματική Κατάρτιση. Στη συνέχεια μεταπήδησε στη Δημοσιογραφία και εργάστηκε ως στέλεχος μεγάλων εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών. Τα τελευταία 12 χρόνια εργάζεται στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984 FM», αρχικά ως υπεύθυνος των εκπομπών για τις μεταναστευτικές κοινότητες και στη συνέχεια στο Τμήμα Διεθνών Ειδήσεων και ξενόγλωσσων προγραμμάτων. Έχει μεταφράσει από τα ρωσικά περισσότερα από 70 βιβλία λογοτεχνίας, ποίησης, πολιτικής, φιλοσοφίας και θεολογίας. Το 2013 ίδρυσε τις εκδόσεις s@mizdαt που ειδικεύονται κατά κύριο λόγο στη ρωσική γραμματεία και το 2014 το περιοδικό «Στέπα», μια επιθεώρηση ρωσικού πολιτισμού που κυκλοφορεί 3 φορές το χρόνο. Τα δημοσιογραφικά και επιστημονικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται από τη λογοτεχνία και την ποίηση, την φιλοσοφία και τη θεολογία, μέχρι την Γεωπολιτική με έμφαση τη Ρωσία. Το τελευταίο του βιβλίο έχει τίτλο «Γράμματα από τη Ρωσία» και πρόκειται για ένα ιδιότυπο οδοιπορικό στις ρωσικές πόλεις και ενδοχώρα, όπου αναδεικνύονται οι παραδόσεις, τα ιστορικά αρχέτυπα της κοινωνίας, αλλά και συναντήσεις με επιφανείς προσωπικότητες της σύγχρονης εποχής. Υπό επεξεργασία και έκδοση βρίσκονται τα βιβλία του «Η σύγχρονη ρωσική δημοκρατία: pro et contra», καθώς και ένα βιβλίο που περιέχει συνεντεύξεις Ρώσων αντιφρονούντων και στοχαστών για την κατάσταση της σημερινής Ρωσίας.


Αλεξάνδρα Βουδούρη, δημοσιογράφος, Senior editor-Balcans expert

Η Αλεξάνδρα Βουδούρη καλύπτει τα διπλωματικά & ευρωπαϊκά θέματα για ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) με έμφαση στις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και κυρίως, τα Βαλκάνια. Συνεργάζεται από το 2013 με την αγγλόφωνη ιστοσελίδα Macropolis.gr, όπου αναλύει την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα με έμφαση σε ζητήματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Παρουσιάζει από το 2011 και έως σήμερα τον διεθνή Τύπο το πρωί, σε πολιτική εκπομπή του Αθήνα 9,84. Έχει καλύψει Ευρωπαϊκά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς επίσης επισκέψεις υπουργών Εξωτερικών και ξένων ηγετών στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με άλλα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης (BBC, ΣΚΑΙ, SBC), ενώ έχει πάρει αρκετές συνεντεύξεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ξένους πρέσβεις στην Ελλάδα.


    Ηλίας Μαγκλίνηςsenior editor

Γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα της σημερινής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ). Μεγάλωσε στη Γλυφάδα. Σπούδασε στην Αγγλία και τη Σκοτία αγγλική λογοτεχνία και μέσα επικοινωνίας. Εργάστηκε στο περιοδικό «Διαβάζω» (1994-2003). Από το 1999 γράφει στην εφημερίδα «Η Καθημερινή». Την περίοδο 2012-12 διατέλεσε υπεύθυνος αρθρογραφίας στην ίδια εφημερίδα και από τον Οκτώβριο του 2013 έως σήμερα έχει την ευθύνη του ένθετου «Τέχνες και Γράμματα» της κυριακάτικης «Καθημερινής». Έχει μεταφράσει Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Ελία Καζάν, Τέρι Ίγκλετον, Άρτεμις Κούπερ, Πατ Μπάρκερ κ.ά. Έχει εκδώσει τρία βιβλία πεζογραφίας: το μυθιστόρημα «Σώμα με σώμα» (εκδ. Πόλις, 2005)· τη νουβέλα «Η ανάκριση» (εκδ. Κέδρος, 2008 – μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα σερβικά)· το μυθιστόρημα «Πρωινή γαλήνη» (εκδ. Μεταίχμιο, 2015), το οποίο τιμήθηκε με τα λογοτεχνικά βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, του βιβλιολογικού ηλεκτρονικού περιοδικού «Αναγνώστης» και του λογοτεχνικού περιοδικού «Κλεψύδρα».

Ζει στο Μετς με τη γυναίκα του, τις κόρες του και τέσσερις (4) γάτες.


       Νίκος Κυριακίδης, ρεπόρτερ – ερευνητής

Μετά το Λύκειο παρακολούθησε σπουδές δημοσιογραφίας στο “Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας” με καθηγητές τους Ροζάκη, Παπαγιαννάκη, Ζουράρη, Φίλια, Ανδριανόπουλο, Λεντάκη κ.α. Άρχισε να εργάζεται ως μαθητευόμενος στον ημερήσιο αθηναϊκό Τύπο το 1983 στο αστυνομικό και ελεύθερο ρεπορτάζ. Έκτοτε έχει εργαστεί και συνεργαστεί με “Αυγή”, “Ελευθεροτυπία”, “Καθημερινή”, περιοδικά ειδικού Τύπου, ιδιωτικό ραδιόφωνο. Είναι τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ.


     Μαρία Κατσουνάκη, Special adviser

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται με τη δημοσιογραφία από το 1984, στην αρχή στην εφημερίδα «Έθνος» και από το 1987 στην «Καθημερινή». Ειδικεύτηκε στο πολιτιστικό ρεπορτάζ αναλαμβάνοντας τη θέση της αρχισυντάκτριας και υπεύθυνης του ημερήσιου πολιτιστικού τμήματος από το 1992 έως το 2007. Εδώ και δέκα χρόνια είναι αρθρογράφος της «Καθημερινής» διατηρώντας παράλληλα τη σχέση της με τα θέματα πολιτισμού.  Από το 2000 μέχρι τις αρχές του 2012 παρουσίαζε στην ΕΤ1 εκπομπή για τον Ελληνικό Κινηματογράφο. Το 2007 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση για την προβολή και προώθηση του πολιτισμού μέσα από τα ΜΜΕ.


Γιώργος Ν. Τζογόπουλος, Senior Contributor

Ο Δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας των βιβλίων US Foreign Policy in the European Media και The Greek Crisis in the Media. Eίναι Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Senior Research Fellow στο CIFE και διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Νίκαιας. Τα τελευταία χρόνια η έρευνά του επικεντρώνεται στην Κίνα. Είναι ιδρυτής του chinaandgreece.com και τακτικός αρθρογράφος στους Global Times  και το china.org.cn.


Βαρβάρα Μπασδέκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Η Βαρβάρα Μπασδέκη γεννήθηκε το 1983. Είναι αριστούχος απόφοιτη του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, επίσης του ΑΠΘ.

Έχει εργαστεί σε εφημερίδες και περιοδικά, κυρίως στο πολιτιστικό και ελεύθερο ρεπορτάζ, καθώς και στο Γραφείο Τύπου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ήταν υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (2008-2016). Εργάστηκε επίσης στο Τμήμα Marketing και Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και σε αντίστοιχα τμήματα διαφόρων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ολοκληρώνει μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (MSc) στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων στο ΕΑΠ.